Filtruj według

Cena

Cena

  • 1,00 zł - 155,00 zł

Nowe wpisy na blogu:

CUKIER EKOLOGICZNY

Trudno wyobrazić sobie życie bez słodkiego smaku. Dlatego tak wiele osób praktycznie codziennie sięga po słodycze i słodzi kawę, czy herbatę. Jednocześnie mamy świadomość tego, że biały cukier nie jest korzystny dla zdrowia.

Dlatego szukamy dla alternatyw. Jedną z nich jest cukier ekologiczny. Co to jest? Czy jest zdrowszy niż tradycyjny cukier buraczany? Jakie ma właściwości? Czym różni się cukier rafinowany od nierafinowanego? Jakie są dostępne w naszym sklepie rodzaje ekologicznego cukry i które z nich warto wybrać?

Jest 94 produktów.

Pokazano 1-50 z 94 pozycji

Aktywne filtry

Co to jest cukier ekologiczny?

Cukier ekologiczny znajduje się naturalnie w roślinach pochodzących z upraw z certyfikatem ekologicznym. Można wśród nich wymienić na przykład cukier trzcinowy, cynamonowy, kokosowy, czy ze sproszkowanych daktyli.

Do ekologicznych cukrów możemy zaliczyć również erytrytol, czyli naturalny niskokaloryczny słodzik. Naturalnie występuje w owocach warzywach, niektórych grzybach i nasionach roślin. Jego zaletą jest bardzo subtelny, słodki smak. Można go dodawać do pieczonych i gotowanych potraw.

Kolejną alternatywą dla białego cukru jest ksylitol. To produkt naturalny, pozyskiwany z brzozy. Ma o 40 procent mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Jest odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę.

Cukier ekologiczny to również stevia. Jest wygodna w stosowaniu, ponieważ często występuje w pastylkach lub w listkach. To popularny słodzik otrzymywany z glikozydów stewiolowych z rośliny Stevia rebaudiana Bertoni. Można nim słodzić zarówno zimne, jak i gorące napoje.

Ekologicznym cukrem jest też fruktoza, czyli cukier prosty naturalnie występujący w owocach, czy miodzie. Fruktoza może być używana nie tylko do słodzenia, ale też podczas pieczenia i gotowania.

Cukier ekologiczny to wyjątkowo dobre rozwiązanie dla osób, które są na diecie lub pragną zmniejszyć ilość spożywanego na co dzień tradycyjnego cukru.

Jaki rodzaj cukru ekologicznego jest najzdrowszy?

Dobrym zamiennikiem dla zwykłego cukru są zarówno erytrytol, jak i ksylitol. Drugi z wymienionych ma niski indeks glikemiczny. Natomiast erytrytol ma 20 kcal na 100 gramów. Jego indeks glikemiczny wynosi 0.

Czym się różni cukier buraczany od ekologicznego cukru trzcinowego?

Oba te rodzaje cukrów są czystą sacharozą i mają bardzo podobną kaloryczność. Główna różnica polega na tym, że w ekologicznym cukrze trzcinowym występują mikroelementy, takie jak potas, żelazo i magnez.

Poza tym cukier ekologiczny trzcinowy ma charakterystyczny, karmelowy posmak, co sprawia, że używa się go mniej. Jego produkcja jest mniej inwazyjna dla środowiska naturalnego.

Jaka jest różnica między ekologicznym cukrem trzcinowym rafinowanym a nierafinowanym?

To przede wszystkim skład. Cukier trzcinowy rafinowany jest oczyszczony i przez to mniej wartościowy od nierafinowanego. W jego składzie znajduje się aż 99% sacharozy.

Dla porównania ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany ma w sobie 80% sacharozy i 20% melasy.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego po wysokiej jakości ekologiczny cukier!